Rasmus Handberg

Astronomer, Software Developer...

Computer-sikkerhed

Herunder har jeg samlet en række råd om, og links til, forskellige programmer som jeg bruger i dagligdagen til at holde digital skidt og snavs ude af min computer. Det er også tanken at det skal virke som en oversigt og vejledning til dig der ikke er så meget inde i hvordan man holder sin computer sikret. For nærmere information om virus, spyware, sikkerhed og de fleste af de nævnte programmer herunder, besøg Spywarefri.dk, der er en rigtig god dansk side om at holde ens private computer privat.

Opdatering

Regel nr 1 når det gælder om at holde ubudne gæster ude af ens computer er at sørge for at holde ens computer opdateret. Microsoft kommer hver måned med mindst én opdatering til Windows der lukker sikkerhedshuller, eller retter andre fejl i styresystemet eller andre tilknyttede programmer. Så man er da godt dum hvis man så ikke sørger for at få opdateringerne hentet ned på ens egen computer, ik?

Med Windows XP, er det blevet gjort nemt at holde computeren opdateret. Ved at vælge "Kontrolpanel -> Automatiske opdateringer" kan du sætte computeren til selv at hente opdateringer til computeren og installere dem automatisk.
Ellers kan det altid anbefales at gå ind på Microsoft Update og tjekke om der er kommet nye opdateringer til computeren. Dette kan tit også anbefales selvom man har automatiske opdateringer slået til.

Hvis man søger for at holde sin computer opdateret, kan man faktisk slippe for en masse af det skidt der ellers vil udnytte sådanne huller i Windows.

Antivirus

De fleste ved i dag, at man skal have et antivirus-program installeret, og hvis man ikke ved det, skal Windows XP nok fortælle en det.
Alligevel kan det godt volde mange mennesker lidt problemer, at få installeret et sådant program, og sørge for at holde det opdateret og så videre. Og lad os bare få det sagt med det samme: Et antivirus-program skal være opdateret for at det virker!
Men hvad er et virus egentlig? Officielt er et virus-program et stykke software der "kopierer sig selv", præcist som et virus i biologien. Disse vira har så en kedelig tendens til at udføre ret så grimme ting på ens computer, lige fra at åbne for adgang til ens private dokumenter, til at ødelægge computeren, så den ikke virker mere. Ja, der findes syge mennesker i denne verden, der synes det er sjovt at lave den slags software.

Det man gør for at undgå dette, er at installere et antivirus-program, der hele tiden sørger for at scanne alle filer der bliver kørt på din computer for at undgå at der bliver kørt filer, indeholdende vira.

Mange har ved køb af deres computer fået programmer som Norton Antivirus el.lign. med i købet. Ikke et ondt ord om Norton, det er et udemærket program, men det har, synes jeg, én fejl: Det koster en mindre herregård. Dette er jo sådan set ikke et problem hvis man har råd til det, og sørger for at få fornyet sin licens med det samme den løber ud, men problemet er at når perioden udløber, og man er en fattig studerende på SU, får man ikke lige købt en ny licens, og så virker programmet altså ikke!
Heldigvis findes der faktisk andre programmer, der faktisk er gratis, og som er lige så gode som Norton og lignende ikke-gratis programmer.
Jeg bruger programmet Avast Antivirus, hvis "home"-version der kan hentes gratis over nettet. Dette program indeholder alt det et antivirus-program skal kunne, og kan klart anbefales herfra.

Spyware & Adware

De fleste er i dag klar over at der findes noget der hedder virus, men det er desværre stadig de færreste der er opmærksomme på de andre trusler der lurer på nettet. De største er Spyware og Ad-ware.

SpywareBlaster er et rigtig godt program, der gør din computer imun overfor stort set alt kendt spyware - Uden at tage systemressourcer ved at have et program liggende og køre hele tiden! Det eneste du skal gøre er at sørge for at opdatere programmet fra tid til anden ved klikke på "update" i programmet.

Ad-aware og Spybot - Search and Destroy er begge programmer der er meget effektive til at fjerne adware, spyware og andre ubehageligheder der er kommet ind i ens computersystem. Spybot har også visse imuniserings-muligheder.

Firewall

Husk at aktivere Windows XP's firewall!

Backup

Rigtige mænd tager ikke backup - De græder!
Hvis du har det fint, med ovenstående udtagelse, så er det jo egentlig okay med mig. Men hvis du inderst inde har det lidt skidt med at risikere at miste alt dit arbejde, du har gemt på din PC, kan det jo kun anbefales at lave regelmæssige backups.

Backup, behøver egentlig ikke være noget besværligt noget. I princippet kan du sagtens nøjes med at investere et par kroner i nogle blanks CD'er og så skrive de data du gerne vil sørge for at bevare på dem.
Personligt kan jeg dog klart anbefale at investere i en ekstern harddisk, der kan tilsluttet til din computers USB-port. De kan fås ret store (200-300 GB) og personlig erfaring siger mig at de gør livet meget nemmere! Men man kan som sagt sagtens nøjes med brændbare CD'er.

Det er endnu ikke lykkedes mig at finde et gratis og godt program til at lave backups med, men hvis du er klar til at slippe lidt penge for et godt backup-program kunne du kigge på nogle af dem herunder.